تک گویی یا مونولوگ چیست و چگونه آن را بخوانیم؟

مونولوگ چیست و چگونه آن را بخوانیم؟

مونولوگ یا همان تک گویی یک مهارت است که در هنرهای نمایشی مورد استفاده قرار می گیرد. در این شیوه گوینده جملاتی را خطاب به خود و یا شنوندگان و بینندگان می گوید. مونولوگ می تواند به تنهایی یک نمایشنامه مستقل باشد و یا اینکه به عنوان یک بخش کوتاه در یک نمایشنامه قرار می گیرد. اگر به شما گفته شد که مونولوگ بنویسید، یعنی باید هر داستانی را که می نویسید به زبان خود نگارش کنید. آموزشگاه بازیگری کودک بارانا

مونولوگ چیست؟

مونولوگ جزو ادبیات اکسپرسیونیستی و نئواکسپرسیونیستی است و در آن حرف ها و حالات درونی شخصی که از لحاظ درونی آشفتگی دارد و ذهن او پر از سوال و جواب است از زبان راوی و بازیگر گفته می شود و در واقع بازیگر آن حرف ها را از زبان خودش می زند.

بازیگری که در تئاتر به ایفای نقش در قالب مونولوگ می پردازد، باید تسلط کامل بر مونولوگ گویی و اجرای نحوه نمایش آن داشته باشد. این بازیگر باید درک کاملی از بیماری یا آشفتگی ذهنی فردی که مونولوگ او را اجرا می کند داشته باشد و بتواند کاملا مثل او برخورد کند. شما باید ضرباهنگ شخص بیمار را بشناسید و به طور کامل آن را اجرا کنید تا بتوانید مخاطب را جذب کنید. بازیگر مونولوگ باید بتواند حواس مخاطب را با خود جمع کند و روی با جملاتی که می گوید روی او تاثیر بگذارد.

انواع مونولوگ

مونولوگ به صورت تگ گویی ساده، تک گویی نمایشی، خودگویی یا حدیث نفس، تک گویی درونی و جریان سیال ذهن گفته می شود که در ادامه آن ها را به شما توضیح خواهیم داد.

تک گویی ساده: در تک گویی یا مونولوگ ساده مخاطب راوی، خواننده می باشد.

تک گویی نمایشی: در این نوع از مونولوگ مخاطب راوی یکی از شخصیت های نمایشنامه می باشد.

خودگویی و یا حدیث نفس: در بعضی از نمایش ها شخصیت داستان با خود صحبت می کند و مخاطب را نا دیده می گیرد؛ در این نوع تک گویی با اینکه راوی تنها با خود صحبت می کند اما اطلاعات را به صورت غیر مستقیم به مخاطب می رساند.

تک گویی درونی: در این نوع تک گویی در واقع راوی جملاتی که در ذهن بازیگر می گذرد را بازگو می کند و اطلاعات آن را در اختیار مخاطب قرار می دهد.

جریان سیال ذهن: در مونولوگ جریان سیال ذهن، فکرهای بازیگر که به صورت کلمه هایی درهم ریخته است گفته می شود. در این نوع از تک گویی مخاطب با واکنش شخصیت داستان با محیط اطرافش آشنا می شود و می تواند ناخودآگاه او را بشناسد.

به طور کلی مونولوگ به ۲ صورت تک گویی درونی و بیرونی اجرا می شود. در تک گویی درونی شخص با خودش می کند و مخاطبان شاهد گفتگوهایی هستند که شخص با خودش می کند. در تک گویی بیرونی بازیگر مخاطبان را هدف قرار می دهد و به صورت یک طرفه با آن ها صحبت می کند. این گفته های درونی و بیرونی در واقع نشان دهنده ی بیماری های ذهنی و روانی فردی است که ممکن است روز به روز بهتر شود و یا اینکه به مرور وضعیت روان او خراب تر شود و این به نوع نمایشنامه بستگی دارد. آموزش بازیگری کودک بارانا

مونولوگ کوتاه و یا بلند؟

شاید از خیلی ها شنیده باشید که مونولوگ بهتر است کوتاه باشد و مونولوگ طولانی حوصله سر بر خواهد شد. واقعیت این است که این فرضیه کاملا غلط است و نمی توان با دیدن چند نمایشنامه که محتوای مناسبی نداشته اند، راجع به بقیه نمایش نامه ها اظهار نظر کرد. مونولوگ های طولانی طرفداران بسیار زیادی دارند و اگر خوب اجرا شود بسیار در ذهن مخاطب تاثیر می گذارد.

چگونه مونولوگ خوبی اجرا کنیم؟

مونولوگ جزو نمایش هایی است که می توانید به راحتی آن را جلوی آینه تمرین کنید. با تمرین جلوی آینه می توانید مهارت خود را در این مهارت افزایش دهید ضمن اینکه کیفیت اجرای شما بسیار افزایش پیدا می کند. در مونولوگ گویی توجه مخاطب به طور کامل به شما جلب می شود پس بنابراین باید با اعتماد به نفس بالا و کافی آن را اجرا کنید. وقتی که جلوی آینه می روید با صدای بلند متن خود را بگویید و بلند صحبت کردن را تمرین کنید. بهتر است که صدای خود را رسا کنید و لرزش را از صدای خود حذف کنید که این کار نیاز به تمرین دارید.

در مونولوگ گویی گاها نیاز به حرکت بدن دارید و باید دست های خود را تکان دهید. در این زمینه نیز باید تمرین کنید و حرکات خود را با نمایشنامه تطبیق دهید. من من کردن را کنار بگذارید و از گفتن آآآ یا عههه بپرهیزید. روی تن صدای خود کار کنید؛ در این مهارت اکثرا لازم است که با صدای بلند حرف بزنید پس باید روی تن صدای خود کار کنید. البته تن صدای شما نباید بیش از حد هم باشد که مخاطب را اذیت کند. حواستان به نحوه ی بیان جملات تان باشد؛ برای مثال اگر جمله شما سوالی است، باید آن را با لحن سوالی بیان کنید و اگر جمله شما خبراست با لحن خبری.

متن مونولوگ را باید چندین بار تمرین کنید و میمیک صورت خود را کنترل کنید. برای مثال باید در بعضی بخش های آن خوشحال باشید و این خوشحالی باید در صورت، حرکات بدن و لحن شما نمایان باشد. در بعضی دیگر از قسمت های مونولوگ باید غمگین صحبت کنید و لازم است که این ناراحتی به طور کامل در شما نمایان باشد. برای ثبت نام در دوره های آموزشی بازیگری کودک با آموزشگاه بازیگری بارانا  تماس برقرار کنید.

پیمایش به بالا